SÄMPYLÄT
(8 – 12 kpl)
2 ½ dl vettä
½ pkt hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia
n. 5 dl sämpyläjauhoja
Vihje:
kokeile erilaisia jauhoja, leseitä ja hiutaleita taikinaan. Taikinaan voit
lisätä myös porkkanaraastetta, pinaattia, mausteita, yrttejä, juustoa jne.
1. Ota kulhoon kädenlämpöistä vettä, murenna hiiva
joukkoon ja sekoita puuhaarukalla kunnes hiiva liukenee.
2. Lisää suola, siirappi tai sokeri ja öljy.
3. Sekoita osa jauhoista
puuhaarukalla voimakkaasti vatkaten
4. Jatka taikinan ALUSTAMISTA käsin. Lisää jauhoja
alustaen taikinaan, kunnes se on pehmeää ja irtoaa käsin vaivattaessa hieman
kulhon reunoista.
5. Peitä taikinakulho
leivinliinalla ja annan taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa
kaksinkertaiseksi.
6. Leivo kohonneesta taikinasta tanko. Jaa tanko osiin,
leivo osat sämpylöiksi. Kohota sämpylät ja paista 225 asteessa noin 10 min.
Peitä kypsät sämpylät leivinliinalla.
Näin onnistut hiivataikinan
teossa:
1.
Mittaa
kaikki aineet tarkasti!
2.
Taikinan
on oltava reilusti kädenlämpöistä (+37 astetta).
3.
Murenna
hiiva samalla sekoittaen puuhaarukalla ja lisää joukkoon sokeri sekä suola.
4.
Lisää
jauhot joukkoon ripotellen, jottei muodostu paakkuja.
5.
Vaivaa
taikinaa tekovaiheessa huolellisesti, jotta taikinasta tulisi ilmava. Jätä
taikina hieman käsiin tarttuvaksi,
jolloin lopputuloksena saat pehmeämmän sämpylän.
6.
Anna
taikinalle aikaa kohota!