keskiviikko 23. lokakuuta 2019



SÄMPYLÄT (8 – 12 kpl)



2 ½ dl            vettä
½ pkt             hiivaa
1 tl                 suolaa
2 rkl               öljyä
1 rkl               siirappia
n. 5 dl            sämpyläjauhoja



Vihje: kokeile erilaisia jauhoja, leseitä ja hiutaleita taikinaan. Taikinaan voit lisätä myös porkkanaraastetta, pinaattia, mausteita, yrttejä, juustoa jne.





   
1. Ota kulhoon kädenlämpöistä vettä, murenna hiiva joukkoon ja sekoita puuhaarukalla kunnes hiiva liukenee.    
                
2. Lisää suola, siirappi tai sokeri ja öljy.

3. Sekoita osa jauhoista puuhaarukalla voimakkaasti vatkaten
           
4. Jatka taikinan ALUSTAMISTA käsin. Lisää jauhoja alustaen taikinaan, kunnes se on pehmeää ja irtoaa käsin vaivattaessa hieman kulhon reunoista.

5. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja annan taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

6. Leivo kohonneesta taikinasta tanko. Jaa tanko osiin, leivo osat sämpylöiksi. Kohota sämpylät ja paista 225 asteessa noin 10 min. Peitä kypsät sämpylät leivinliinalla.


Näin onnistut hiivataikinan teossa:

1.      Mittaa kaikki aineet tarkasti!
2.     Taikinan on oltava reilusti kädenlämpöistä (+37 astetta).
3.     Murenna hiiva samalla sekoittaen puuhaarukalla ja lisää joukkoon sokeri sekä suola.
4.     Lisää jauhot joukkoon ripotellen, jottei muodostu paakkuja.
5.     Vaivaa taikinaa tekovaiheessa huolellisesti, jotta taikinasta tulisi ilmava. Jätä taikina hieman käsiin tarttuvaksi,
jolloin lopputuloksena saat pehmeämmän sämpylän.
6.     Anna taikinalle aikaa kohota!